Izolacija krovišta

Zamijenili ste staru drvenu stolariju sa modernom stolarijom. Izolirali ste zidove s ekspandiranim polistirenim i podove ekstrudiranim polistirenom. Došlo je vrijeme i za izolaciju krovišta. Od ukupno gubitka energije kuće, oko 30% se gubi kroz krov, oko 50% kroz prozore i oko 35% kroz zidove.

Za izolaciju krovišta iznutra može se koristiti polistiren, mineralna vuna ili celuloza. Međutim, materijal koji se najviše koristi i preporučuje je staklena vuna u obliku valjanog madraca, kojim se može lako rukovati. Optimalna debljina sloja staklene vune je od 10-20 cm. Staklena vuna ima dobar otpor protoka zraka, imajući na umu da je potkrovlje u kući najviše izloženo strujanju zraka.

Izolacija krova staklenom vunom može se napraviti u nekoliko jednostavnih koraka:

1. Na grede se postave nosači.
2. Staklena vuna se postavi ispod crijepa u prostor između rogova sa ostavljenim protokom zraka između vune i krova. To će biti prvi sloj izolacije.
3. Metalni profili postave se na nosače, okomito na grede.
4. Staklena vuna postavi se između metalnih profila. To će biti drugi sloj izolacije.
5. Na površini staklene vune postavi se folija s preklopom od 10 do 15 centimetara. Folija ima prozračnost čime se izbjegava nakupljanje pare u izolacijskom materijalu i stvaranje plijesni.
6. Izvedba stropa od gips-kartonskih ploča.

Bilo da se krov izolira samo kako bi se smanjio gubitak topline ili uredio stambeni prostor u potkrovlju, izolacija krovišta je isplativa investicija.

Prethodna objava
Vrste žbuke i njihova upotreba
Sljedeća objava
Sanacija krovišta

Vezani članci