Izrada stiropor fasade

Proljeće je uvijek dobro vrijeme za početak projekata koji vidljivo poboljšavaju udobnost vlastitog doma. Jedan od tih projekata može biti fasada koja će učiniti vaš dom ljepšim i zaštiti ga od nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Materijali za izvedbu stiropor fasade:
1. Stiropor (EPS – ekspandirani polistiren)
2. Ljepilo za stiropor i mrežicu
3. Cokl profil
4. Kutni profil sa mrežicom
5. Fasadna mrežica
6. Fasadna tipla
7. Predpremaz i dekorativna žbuka

Općenito

Prije izvedbe fasade potrebno je i poželjno da budu završeni krovopokrivački i limarski radovi te ugrađena vanjska stolarija (prozori i vrata).

Kvaliteta izvedbe radova na fasadi uvelike ovisi i o vremenskim uvjetima pa tako temperatura zraka ne bi smjela biti niža od + 5 °C niti bi fasadu trebalo izvoditi u nepovoljnim vremenskim uvjetima kao što su npr. visoka temperatura, jak vjetar, visoka vlažnost zraka i sl.

 1. Postava cokl profila
  Zid na koji se postavlja stiropor mora biti temeljito očišćen od prašine, suh te bez rupa i nepravilnosti. U podnožju zida potrebno je pričvrstiti sa tiplama cokl profil u debljini stiropora.
 2. Postava stiropora na zid
  Nakon što je postavljen cokl profil, stiropor se može ljepiti na zid. Ljepilo za stiropor nanosi se na rubove stiropora u obliku trake širine 4-5 cm i točkasto unutar stiropora. Dodatno, nakon što se ljepilo za stiropor stvrdnulo, izvodi se pričvršćivanje stiropora sa fasadnim tiplama bušenjem u zid. Duljina fasadne tiple ovisi o debljini stiropora.
 3. Postava fasadne mrežice i kutnih profila
  Kada su zidovi obloženi sa stiroporom, nanosi se prvi sloj ljepila na stiropor u koji se utiskuje fasadna mrežica sa preklopom od min. 10 cm. Sve spojeve (prozori, vrata, krov, kutija za rolete), kao i sve prodore (žljebovi, elektroinstalacije i dr.) potrebno je izvesti odgovarajućim priključnim profilima ili brtvenim trakama. Preko mrežice i priključnih profila potom se nanosi drugi sloj ljepila.
 4. Nanošenje dekorativne žbuke
  Nakon propisanog vremena sušenja ljepila za fasadnu mrežicu i predpremaza može se započeti s nanošenjem dekorativne žbuke. Ovisno o vrsti žbuke, dekorativna žbuka se može nanositi ručno ili strojno i strukturirati na razne načine. Dekorativna žbuka može biti: plemenita mineralna žbuka, silikatna, silikatno-silikonska, silikonska i akrilatna žbuka.

Odjeća ne čini čovjeka, ali puno govori o čovjeku…tako je i sa fasadom.

Ulaganjem u kvalitetnu fasadu zaštitili ste vaš dom, učinili ga estetski atraktivnim i povećali mu tržišnu vrijednost uz minimalno održavanje.

Za kvalitetnu izvedbu fasade prema pravilima struke slobodno nas kontaktirajte. Veselimo se budućoj suradnji.

Prethodna objava
Sanacija krovišta
Sljedeća objava
Koju boju fasade odabrati?

Vezani članci