Adaptacija potkrovlja

Ako imate neiskorišten prostor u potkrovlju, možete ga adaptirati i pretvoriti u stambeni prostor. Proces prilagodbe potkrovlja trebalo bi započeti preispitivanjem vlastitih očekivanja i mogućnosti koje nudi taj prostor kako bi se utvrdio opseg građevinskih i obrtničkih radova i u konačnici cijena adaptacije potkrovlja.

Uređenje potkrovlja u stambeni prostor ne samo da se stvara prostor za stanovanje nego se i smanjuju gubici energije koji su uzrokovani loše izoliranim krovištem. Prednosti adaptacije potkrovlja su novi životni prostor, čvrsto i izolirano krovište te više dnevnog svjetla.

Sljedećih nekoliko koraka vam opisuju na što trebate obratiti pozornost kako bi neiskorišteno potkrovlje ili tavanski prostor pretvorili u udoban stan koji je ispunjen prirodnim svjetlom.

Pregled krovišta

Prva faza u procesu prilagodbe potkrovlja je provjera stanje krovne konstrukcije. Radovi počinju od jačanja ili obnove krovne konstrukcije i ugradnjom krovnih prozora. Krovna konstrukcija mora biti čvrsta, zdrava i zaštićena.

Prostorno planiranje

Prije početka rekonstrukcije potkrovlja potrebno je planirati njegov izgled, a što podrazumijeva  prostornu raspodjelu. U ovoj fazi, trebate moći odgovoriti na sljedeća pitanja: Koliko soba želite imati potkrovlju? Koje su mogućnosti za prolaz svim potrebnih instalacija? Koliko prozora imate i koja je njihova pozicija? Je li potrebna izrada novog stropa?

Pregradni zidovi

Strukturni elementi donjeg kata uglavnom ne određuje položaj pregradnih zidova u potkrovlju, jer oni mogu biti izrađeni od suho montažnih pregradnih konstrukcija (gips-kartonske ploče) ili materijala poput siporeks blokova.

Instalacije

Sljedeći korak je kontrola električnih instalacija. Potrebno je provjeriti mogućnost spajanja novih potrošača u potkrovlju, a da se pritom ne izazove preopterećenje mreže.

Izolacija krovišta

Unutarnja klima u potkrovlju najviše ovisi o kvaliteti izolacije. Odabir odgovarajućih materijala i debljine izolacije za krov, zidove i strop smanjit će gubitke energije u potkrovlju i do 30% od ukupnog gubitka topline u kući. Pravilno izolirano krovište više puta će vratiti uložen novac kroz uštede.

Svjetlost u potkrovlju

Prirodna svjetlost u prostoriji u kojoj živimo je ključna za naše zdravlje. Dobro planirano i provedeno uređenje interijera potkrovlja koristi puno dnevnog svjetla što se postiže ugradnjom krovnih prozora.

Ako trebate izvođača za izgradnju kuće, adaptaciju stana, kuće, uređenje okućnice i izradu krova slobodno nas kontaktirajte.

Prethodna objava
Dokumentacija za gradnju kuće
Sljedeća objava
Izgradnja kuće u zimskim mjesecima

Vezani članci

Nije pronađen nijedan rezultat.