Dokumentacija za gradnju kuće

Prije početka gradnje kuće, čekaju vas pripremne radnje koje zahtijevaju strpljenje, organizaciju i vrijeme. Radi se o dobivanju dozvola, prikupljanju potrebne dokumentacije te obavljanju pravnih formalnosti. Bez obzira gradite li prizemnicu ili želite izgraditi veći u komforniju katnicu, potreban vam je po jedan bitan dokument za cijeli objekt.Obiteljska kuća više nije klasificirana veličinom, nego namjenom, kao i posebnim uvjetima.

U nastavku, u kratkim crtama donosimo pregled koraka kako bi proces gradnje tekao što brže i efikasnije.

Lokacijska informacija
Predstavlja provjeru mogućnosti gradnje objekta na zemljištu.

Idejno rješenje
Idejno rješenje je nacrt koji prethodi glavnom projektu, a na temelju kojeg je potrebno ishoditi posebne uvjete za izradu glavnog projekta.

Glavni projekt
Čini ga skup projekata različitih struka (strojarski, arhitektonski, građevinski, geodetski, krajobrazni projekt, itd.)

Suglasnosti javnopravnih tijela
Nadležna javnopravna tijela, poput MUP-a, HEP-a, Vodovoda, itd. trebaju izdati potvrdu da je glavni projekt zadovoljio sve uvjete.

Građevinska dozvola
Nakon svih suglasnosti izdaje se građevinska dozvola kojom se dozvoljava početak građevinskih radova. Rok za pristupanje građenju obiteljske kuće jest 3 godine od dana pravomoćnosti dozvole, dok je rok za dovršetak radova obično između 3 do 5 godina.

Obavijest o početku gradnje
U roku od 8 dana prije početka građenja potrebno je obavijestiti nadležno tijelo za gradnju o početku gradnje i dostaviti popisane informacije. Prije početka građenja investitor je dužan osigurati provedbu iskolčenja građevine.

Uporabna dozvola
Nakon izgradnje kuće, potrebno je ishoditi uporabnu dozvolu. Nakon što je izdana uporabna dozvola, kuća se može koristiti i upisati u katastar i zemljišne knjige.

Iako se na prvi pogled postupak izgradnje kuće čini dugotrajnim, zadovoljstvo koje ćete dijeliti s ukućanima je neprocjenjivo.

Ako trebate izvođača za izgradnju kuće, adaptaciju stana, kuće, uređenje okućnice, vrta, izradu termo fasade i izradu krova slobodno nas kontaktirajte.

Prethodna objava
Nosivi i pregradni zidovi
Sljedeća objava
Adaptacija potkrovlja

Vezani članci