Izgradnja kuće u zimskim mjesecima

Izgraditi kuću po principu „ključ u ruke“ od proljeća do jeseni prilično je nerealno za očekivati, ali gradnja kuće u „roh bau“ izvedbi je puno izglednija. Većina građevinskih projekata obično počinje i završava u proljeće ili ljeto. No što ako se građevinski radovi moraju produžiti na zimske mjesece? Ako je to stvarno slučaj, potrebno je napraviti temeljitu pripremu oko izvedbe građevinskih radova s obzirom na zimske uvjete.

Poznato je da minus temperature, zamrzavanje tla, kiša i snijeg usporavaju građevinske radove i da većina građevinara upravo tada završava vanjske radove. No, to ne znači da se radovi moraju u potpunosti prekinuti. Ako planirate nastaviti gradnju kuće u zimskim mjesecima, obratite pozornost na sljedeće činjenice.

Kupnja odgovarajućih materijala

Opće pravilo je da se zemljani radovi i temelji ne počinju ako niste sigurni hoćete li ih moći završiti prije zime. Jedan od razloga bit će zamrznuto tlo koje sprječava iskop zemlje. U tom slučaju najbolje je početak izgradnje odgoditi za iduću godinu. Problemi mogu nastati i tijekom primjene žbuka, ljepila ili gipsa. To se uglavnom odnosi na proizvode koji nisu prilagođeni zimskim uvjetima. Kako to spriječiti?

Tržište građevinskih materijala je bogato ponudom i moguće je pronaći materijale prikladne za ugradnju zimi. Takvi su materijali obogaćeni odgovarajućim kemijskim dodacima koji omogućuju upotrebu materijala pri nižim temperaturama. Ako se odlučite koristiti takve materijale morate se pridržavati preporuka proizvođača.

Koje radove je moguće izvesti zimi?

Prije zime idealno bi bilo završiti konstrukciju objekta, izgraditi krov i postaviti stolariju. Ako su izvedeni grubi radovi moguće je izvoditi završne radove u unutrašnjosti objekta. Ipak, u tu svrhu treba osigurati privremeno grijanje i učinkovitu ventilaciju. Tako primjerice u novoizgrađenoj kući tijekom zime možete ozidati pregradne zidove, postaviti podove (estrih), ožbukati zidove i strop, izvesti spuštene stropove i gipsane pregrade, postaviti keramičke pločice ili podne obloge. Također, moguće je razvesti cijevi za grijanje, vodu i kanalizaciju te razvesti elektroinstalacije. Svi navedeni radovi karakteristični su i za adaptacije kuća i stanova koje se upravo izvode zimi kad vanjske radove nije moguće izvoditi.

U slučaju da je u novoizgrađenom objektu razvedena i puštena voda u sustav i da se isti ne zagrijava zimi – voda se mora potpuno ispustiti iz sustava kako bi se izbjegla oštećenja instalacijskih cijevi.

Cijene građevinskih materijala

Ako ipak zima prekine izvedbu građevinskih radova na objektu, potrebno je adekvatno skladištiti alate i materijale koji se planiraju koristiti za nastavak gradnje. Materijali i alati trebaju biti pohranjeni gdje neće biti izloženi nepovoljnim vremenskim uvjetima.Neki materijali zahtijevaju zaštitu od vlage. Kako bi se održala njihova izvorna svojstva i postojanost, potrebno ih je skladištiti u zatvorenim i grijanim prostorima. Zato je često bolje ne kupovati veće količine materijala pred zimu već isključivo kupiti materijale koji su nužni i koji će se relativno brzo ugraditi.

Obratite pozornost da su cijene građevinskih materijala u sezoni gradnje obično nešto više za razliku od zimskih mjeseci kada mnoge trgovine nude određene akcije na proizvode koji su ostali u skladištu. Kao rezultat toga, kupnjom određenim građevinskih materijala možete ostvariti uštede.

Prethodna objava
Adaptacija potkrovlja

Vezani članci

Nije pronađen nijedan rezultat.