Nosivi i pregradni zidovi

Izgradnja kuće sastoji se od nekoliko povezanih faza. Nakon izrade temelja, sljedeća faza gradnje kuće je zidanje kuće odnosno zidanje zidova. Kod izgradnje kuće, zidovi trebaju osigurati trajnost i stabilnost.

Nosivi zidovi su odgovorni za prijenos opterećenja (krov, strop, balkon), a pregradni zidovi osim što odvajaju pojedine prostorije, djeluju kao dodatno ukrućenje kuće.

Prilikom gradnje kuće potrebno je donijeti odluku o pravilnom odabiru materijala za izradu zidova. U potrazi za materijalima za zidove, najvažnije karakteristike uključuju trajnost i čvrstoću, izvrsnu toplinsku i zvučnu izolaciju te propusnost vodene pare.

Da bi zidovi ispunili svoju ulogu, to u velikoj mjeri ovisi i o kvaliteti izvedbe zidarskih radova i drugih građevinskih radova na izgradnji kuće. Kod izgradnje kuće, odabir materijala i debljina zida reflektira se na buduću potrošnju energije. Bitno je podsjetiti da jednom kad ozidamo zidove na kući, iste ne možemo promijeniti kao npr. prozore, stoga treba donijeti dobru odluku. Izrada termo fasade dodatno će poboljšati energetsku učinkovitost kuće.

Kod zidanja kuće moguće je koristiti različite materijale i tehnologije. Većina kuća u našem podneblju sagrađena je tako to su vanjski zidovi zidani opekom. Osim opeke, u upotrebi su i druge vrste materijala kao što je siporeks blok (zidanje ytongom), betonski blokovi te izrada zidova od armiranog betona. Za zidanje pregradnih zidova, bilo da se radi novogradnji, adaptacija stana i kuće, uređenje potkrovlja, uglavnom se koriste materijali koji su lakši i koji imaju dobra zvučna svojstva, kao što su opeka, siporeks blok i izrada zida od knauf ploča. Svaki od navedenih materijala za gradnju kuće odlikuje se određenim svojstvima i dakako utječe na ukupnu cijenu gradnje kuće.

Kolika je cijena zidanja kuće po m2 (metru kvadratnom)? Komponente koje ulaze u izračun cijene zidanja su: blokovi, vezivni materijal (mort/ljepilo) i rad. S tim u vezi, cijena zidanja nosivih zidova po kvadratu kreće se oko 330,00 kn dok je cijena zidanja pregradnih zidova po kvadratu oko 220,00 kn.

Ako trebate izvođača za izgradnju kuće, adaptaciju stana, kuće, izradu termo fasade i izradu krova slobodno nas kontaktirajte.

Prethodna objava
Adaptacija stana
Sljedeća objava
Dokumentacija za gradnju kuće

Vezani članci