Koju boju fasade odabrati?

Boje imaju utjecaja na naš život, raspoloženje, osjećaje i imaju mogućnost vrlo izražajno izraziti određeno stanje. Isto tako, boje nadahnjuju, potiču dobro raspoloženje i donose više svjetla u živote ljudi.
Primjerice, ako vam se ne sviđa unutarnja boja zidova vašeg stana, možete ju promijeniti sa lakoćom uz malo truda i niske troškove. Ako vam se ne sviđa boja vaših vrata, možete ih obojati ili promijeniti itd.
No, što kad treba izabrati boju fasade? Odabir boje fasade često zna biti nemoguća misija jer proizvođači nude široku paletu boja, troškovi izvedbe radova su veći, a potrebno je tempirati idealno vrijeme za radove, razdoblje od travnja do listopada. Stoga, pri odabiru boje fasade treba dobro sve isplanirati.
Prvo, boja koju odaberete trebala bi odgovarati i biti u skladu s bojama drugih kuća u susjedstvu. To znači da je poželjno da prilikom odabira vanjske boje, inspiraciju za boju tražite u sličnim nijansama susjednih kuća. Ako su u blizini vaše kuće boje fasada u nijansama smeđe, jasno je da nećete odabrati nijansu ružičaste za vaš dom. To estetski ne bi odgovaralo. Prilikom odabira boje fasade treba uzeti u obzir i boju krova i vanjske stolarije kuće.
Za bolju integraciju s okolinom, možete birati iz širokog spektra smeđih nijansi. Dobro je znati da su i nijanse sive boje dobrodošle, pogotovo što siva odgovara gotovo svakom stilu gradnje. Žuta boja može biti odličan izbor. Na taj način, vaša kuća će se savršeno uklopiti s plavim nebom, dajući toplu dobrodošlicu. Sa tradicionalno bijelom ne možete pogriješiti.
Radi potpunog dojma, mnogi proizvođači imaju u ponudi programe putem kojih možete izabrati tipski objekt (sličan vašem), te primijeniti boju iz ponude na željenu površinu kako bi vam dočarali dojam pojedinog tona.

Dobro je znati:

Iako svijetle boje nude više stila i stvaraju vizualni efekt većeg objekta treba imati na umu da će na svjetlijoj površini biti uočljivije nakupine prašine nakon određenog vremena.
Tamnije boje više su osjetljive na sunčevu svjetlost. Upijaju više topline pri čemu se fasada zagrijava i povećava se rizik pojave pukotina. Kako bi se smanjio rizik stvaranja pukotina, proizvođači ne preporučuju korištenje dekorativnih žbuka sa stupnjem refleksije manjim od 25.
Prilikom isticanja određenih detalja pozornost treba usmjeriti na kombiniranje boja. Poželjno je odabrati nijanse iste temeljne boje.
Koristite predpremaz prema preporuci proizvođača dekorativne žbuke. Inače, osim nekompatibilnosti s obzirom na sastav dviju tvari, mogu se pojaviti i razlike u boji koje su vidljive nakon oblikovanja dekorativne žbuke.
I ne zaboravite najvažniji savjet: Razmislite koliko god treba prije nego donesete odluku o boji fasade jer to je odluka barem za desetljeće.

Prethodna objava
Izrada stiropor fasade
Sljedeća objava
Izrada temelja za kuću

Vezani članci