Vrste žbuke i njihova upotreba

Mineralna žbuka

Mineralna žbuka sastavljena od pijeska i mineralnih spojeva (cement, vapno, gips ili mješavine tih sastojaka) koji se pri dodatku vode kemijski spoje. S obzirom na njezine karakteristike, mineralnu žbuku dijelimo u sljedeće skupine: malter od vapnenca, vapneno-cementni malter, cementna žbuka, gipsani malter i anhriditni malter. Malter od mineralnih žbuka možete zamiješati sami.

Plastična žbuka

Žbuka iz umjetne smole napravljena je iz organskih spojeva i u ponudi je isključivo kao gotova žbuka. Jednostavna je za obradu te je izuzetno primjerena za dekorativno oblikovanje unutrašnjih i vanjskih zidova. Budući da ih lako nanesemo samo u tankom sloju, podloga mora biti ravna. Žbuke od umjetne smole namijenjene za unutrašnji i vanjski prostor.

Malter od mineralnih žbuka možete zamiješati sami. Jednostavnije, ali nešto skuplje su suhe gotove mješavine maltera.

Kao gotove mješavine dobijete

• maltnu žbuku
• plemenite i dekorativne žbuke

Dobijete ih u vrećama ili vjedrima i već su spremne za upotrebu. Pomoću strukturnog valjka, lopatice ili četke za tapete njima možete oblikovati motive i uzorke.

Termožbuke

Suhe mješavine kod kojih nanesemo žbuku i izolaciju u jednom koraku. Ako termožbuku nanesemo i vani i u unutrašnjim prostorima, možemo znatno uštedjeti na troškovima za energiju.

Silikatne žbuke

To su mineralne izribane žbuke u različitim granulacijama, koje možemo jednostavno obojiti.

Žbuku od umjetne smole

Dobijete je spremnu za upotrebu u vjedrima.

Žbuka za vlažne prostore

Žbuke za vlažne prostore dijele u skupine, ovisno o opterećenju vlagom. Žbuka mora biti debela najmanje 10 mm. S obzirom na grupu opterećenja, treba prije obraditi podlogu i to tako da je grundiramo i nanesemo brtvilo za vlagu – npr. folijom.

Pripremanje žbuke

Podloga za žbuku uglavnom je neposredno zid. Struktura zida utječe na vrstu žbuke i njezinu obradu. Stoga, prije nego što počnete žbukati, morate precizno odrediti strukturu podloge. Mora biti čista, bez praha i jednakomjerno upijajuća.

Podlogu treba pripremiti da biste ostvarili najbolje uvjete za trajnu žbuku. Slabo upijajuće zidove (zid od opeke, grub beton) obradimo izolacijskim ili maltnim špricem čija gruba površina povećava hvatanje podžbuke. Vrlo upijajući zid (ploče od drvene vune itd.) treba najprije navlažiti ili obraditi premazom za bolje hvatanje (po uputama proizvođača žbuka, u pravilu plastičnom disperzijom).

Prethodna objava
Koja je razlika između staklene i kamene vune?
Sljedeća objava
Izolacija krovišta

Vezani članci