Izrada temelja za kuću

Izgradnja kuće podrazumijeva izvedbu raznih građevinskih radova (zemljani radovi, betoniranje temelja, ploče, zidanje zida, uređenje interijera, izrada krovišta, izrada fasade, uređenje dvorišta i dr.). Prije početka gradnje potrebno je izvesti pripremne radove koji ujedno označavaju i početak izgradnje kuće.

Gradnja kuće započinje zemljanim radovima odnosno iskopom zemlje za izradu temelja. Temelji su jedan od najvažnijih konstrukcijskih elemenata kuće. Cijena izrade temelja montažnu kuću ili zidanu ne smije biti prepreka za kvalitetnu izradu temelja obzirom na njihovu ulogu i funkciju. Temelj kućePrimarna funkcija temelja je prenijeti opterećenje kuće na tlo stoga je važno ispravno izraditi temelje. O stabilnosti i kvaliteti izrade temelja ovisi i trajnost i sigurnost cijele kuće te nastavak izvedbe ostalih građevinskih radova. Vrsta i veličina temelja ovisi o veličini kuće i uvjetima u tlu na gradilištu. Prilikom izrade temelja, važno je izolirati temelje kako bi se zaštitili od vode i vlage i postaviti cijevi za odvodnju. Zdravi temelji = zdrava kuća.

Iskop i dubina temelja

Kako bi odredili dubinu temelja kuće potrebno je uzeti u obzir vrstu i dizajn objekta, karakteristike tla na kojem će biti izgrađena kuća. Primjerice, o tlu na kojem je planirana gradnja kuće važno je prikupiti podatke o slojevitosti i propusnosti tla, podzemnim vodama, zoni prodiranja mraza i dr. Analiza tla je od osobite važnosti u slučaju ako sumnjate u stabilnost tla. Nakon što napravite analizu tla, lakše ćete moći donijeti primjerice odluku je li ispravno graditi podrum ili ne. Isto tako, možete provjeriti susjedne kuće te saznati korisne informacije.

Ovisno o regiji, zona smrzavanja zemljišta kreće se u rasponu od 0,8 do 1,4 m ispod razine tla. U pravilu, dubina temelja kuće kreće se na razini od oko 0,8 m ispod razine tla.

Materijal za izgradnju temelja

S obzirom na to da su temelji kuće direktno izloženi djelovanju tla (kemijski i biološki), materijali koji se koriste za izgradnju temelja moraju odlikovati visokom čvrstoćom i niskom apsorpcijom vode. U pravilu, za izradu temelja potrebno je željezo i beton odnosno armirani beton. Oni bi trebali biti otporni na mraz i druge tvari. Izgradnja temelja predstavlja osnovu svakog objekta, stoga cijena izradnje temelja ne smije biti prepreka izboru pravih materijala i kvalitetnoj izvedbi.

Cijena izrade temelja

Cijena izgradnje temelja po metru kvadratnom (m2) ovisi o površini kuće (utrošak betona i željeza), o vrsti temelja (izrada trakastih temelja ili izrada plivajuće ploče), izradi nadtemelja (oplata), o konfiguraciji zemljišta (iskop zemlje), izolaciji temelja, izradi drenaže (odvod oborinske vode), postavi horizontalnih cijevi za odvodnju. Stoga, prije nego krenete u izračun cijena izgradnje temelja, treba pažljivo pregledati građevinski projekt. Bez obzira je li vaš plan gradnja roh bau kuće ili pak montažne kuće, cijena temelja za montažnu kuću jednaka je cijeni temelja za klasičnu kuću jer u samoj izvedbi nema suštinske razlike. Cijena izrade temelja po m2 može se okvirno izračunati i upisom kvadrature temelja u naš građevinski kalkulator cijena gradnje kuće. Ako planirate izradu temelja kuće, slobodno nas kontaktirajte.

Prethodna objava
Koju boju fasade odabrati?
Sljedeća objava
Izgradnja podruma

Vezani članci