Izgradnja podruma

Gradnja kuće s podrumom može biti vrlo korisna i može donijeti mnoge prednosti u kućanstvu. Dobro dizajniran podrum može postati koristan prostor koji može poslužiti za garažu, skladište ili ostavu. Podrum također može poslužiti kao izvrsno mjesto za zabavu i rekreaciju. S druge strane, izgradnja podruma osjetno utječe na ukupnu cijenu gradnje kuće.

Izgradnja podruma povećava korisnu površinu kuće, bez potrebe za dogradnjom kuće, tako da se ne zauzima prostor oko kuće. Kako bi podrum bio u potpunosti funkcionalan potrebno je da ima priključak vode i kanalizacije.

Ako se odlučite na gradnju kuće s podrumom, preporuka je da podrum bude ispod cijele površine kuće jer u slučaju djelomične izrade podruma, radovi su složeniji, i postoji mogućnost neravnomjernog slijeganja zidova.

Izgradnja podruma u zemlji

Izgradnja podruma započinje zemljanim radovima. Ovisno o konfiguraciju terena potrebno je odrediti dubinu iskopa zemlje i pripremiti teren za izradu temelja. Nakon što se izrade temelji i postave horizontalne cijevi za odvodnju, pristupa se izradi zidova podruma. Zidovi podruma uglavnom se izrađuju od armiranog betona u dvostranoj oplati, međutim iste je moguće izraditi blokovima za tu namjenu.

Hidroizolacija podruma

Jedan od najčešćih problema vlasnika kuće s podrumom je vlaga, koja se često manifestira kroz vlažne mrlje na zidovima i podu i pritom se osjeća zagušljiv miris. Izgradnja podruma hidroizolacijaU slučaju značajnijeg curenja vode, na zidovima se mogu pojaviti gljivice. Da biste izbjegli takve probleme, pored kvalitetne izrade temeljnih zidova podruma, potrebno je pravilno izolirati zidove odnosno napraviti hidroizolaciju podruma. Kod hidroizolacije podruma ključno je odabrati odgovarajuće materijale koji jamče odgovarajuću zaštitu od vlage. Posljedično, cijena hidroizolacije podruma ovisi o kvaliteti odabranih materijala.

Cijena izgradnje podruma

Ako kod gradnje kuće birate projekt kuće koji uključuje izradu podruma, potrebno je imati na umu da je to investicija koja će u konačnici znatno utjecati na ukupnu cijenu gradnje kuće. Cijena izgradnje podruma po metru kvadratnom (m2) ovisi o površini kuće, ukupnom utrošku materijala i vrsti građevinskih radova. Prvenstveno, mislimo na građevinske radove koji se odnose na zemljane radove (iskop zemlje), izolaterske radove (hidroizolacija podruma), sustav odvodnje vode (drenaže) te izradu zidova i ploče. Cijenu izgradnje podruma možete okvirno izračunati preko našeg kalkulatora gradnje roh bau kuće. Ako planirate izgradnju podruma, slobodno nas kontaktirajte.

Prethodna objava
Izrada temelja za kuću
Sljedeća objava
Gradnja kuće

Vezani članci