Koje su zadaće žbuke?

Vremenski utjecaji poput sunca i kiše, prljavština vidljivi su na vanjskoj strani objekta baš kao i godine starosti. Ukoliko želite ukrasiti zidove kuće fasada je najbolji izbor. Žbuka, naime, nije samo ukras na kući, tu je prije svega da štiti zidove pod sobom.

Vanjska žbuka
Dobra žbuka mora osigurati da iz prostora na otvoreno izlazi vodena para, dok istodobno mora izvana odbijati kišu. Žbuka sprječava da se zidovi napoje vlagom i tako osigurava toplinsku izolaciju zidova, a s druge strane sprječava štetu od mraza. Osim toga žbuka mora biti dovoljno elastična da izravna napetost nastalu zbog ekstremnih temperaturnih promjena, a da pri tome ne popuca i ne oljušti se.

Unutarnja žbuka
U unutrašnjim prostorima žbuka u prvom redu mora tvoriti ravnu i glatku podlogu za premaze s bojom, tapete i druge obloge. Istovremeno mora unutrašnja žbuka regulirati vlagu, što znači da mora u određenom opsegu primati vlagu u obliku vodene pare i nakon toga je opet emitirati.

Ako žbuku ne nanesemo pravovremeno ili ako štedimo na materijalu, to je štednja na krivom mjestu jer su sanacije izuzetno skupe.

Prije nego što nanesete vanjsku žbuku, nanesite unutrašnju.

Sljedeća objava
Ravni ili kosi krov? Prednosti i nedostaci različitih vrsta krovova

Vezani članci