Sanacija krovišta

Izrada novog krovištva ili sanacija krovišta?! Odgovor na ovo pitanje bitan je za svakog vlasnika kuće. S jedne strane, izrada novog krova je velika investicija, a s druge strane, ako je krov je u vrlo lošem stanju i ne pruža potrebnu zaštitu, sanacija krova je neučinkovita mjera koja će samo progutati vrijeme i novac.

Što učiniti?

Prije svega potrebno je provjeriti stanje krova, krovne konstrukcije (grede, daske, letve); krovne folije, utvrditi ima li puno slomljenih crjepova te ustanoviti gdje curi voda. Jednom, kada ustanovite stanje krovišta bit će vam lakše donijeti odluku. Izrada novog krova ili sanacija krova ovisi naravno i o tome kakvi su vam planovi za budućnost kuće. Ako postoji vjerojatnost da će se rušiti unutar 10 godina, očito je da nema smisla raditi novi krov jer cijena izrade krova nije zanemariva stavka. No, ako vaši planovi za kuću sežu idućih dvadeset ili više godina, izrada novog krova će na kraju ipak biti potrebna. Stoga, ako imate priliku, izradite novi krov.

Što je sanacija krova i kada sanirati?

Ovo pitanje često ima više odgovora. Minimalno, sanacija krova znači zamjenu slomljenih ili napuklih crjepova ili čak zamjenu kompletnog crijepa. Što brže reagirate i zaustavite curenje vode, to bolje jer tako ćete spriječiti dodatna oštećenja i uništenje koja mogu nastati djelovanjem vode na vašoj kući. Cijena sanacije krova ovisi o ukupnoj površini krova i obujmu radova koje je potrebno napraviti. Primjerice, ako je potrebno samo promijeniti crijep na krovu, cijena pokrivanja krova po m2 (metru kvadratnom) s crijepom Tondach – Continental plus (crveni) iznosi 170,00 kn po kvadratu.

Međutim, ako krov ugrožava vlastitu sigurnost i ne štiti od vremenskih uvjeta, potrebno je zamijeniti kompletnu krovnu konstrukciju i izraditi novi krov.

Koje su prednosti novog krova?

Izrada novog krova ne samo da će vizualno uljepšati vašu kuću nego će isto tako doprinijeti smanjenu gubitka energije. Ako se odlučite jednog dana prodati vašu kuću, novi krov će zasigurno povećati vrijednost vaše nekretnine. Cijena gradnje novog krova po m2 (metru kvadratnom) iznosi od 590,00 kn po kvadratu.

Bilo da se radi o izradi novog krova ili sanaciji krova, preporuka je provjeriti te po potrebi promijeniti i oluke i odvodne cijevi. Ako su oluci prestari i ne mogu izdržati opterećenja u proljeće i na kraju zime kada se snijeg topi, preporučuje se ugradnja nove limarije kako bi izbjegli dodatne troškove u budućnosti.

Prethodna objava
Izolacija krovišta
Sljedeća objava
Izrada stiropor fasade

Vezani članci